Wijngaard de Heuvel

Voor al uw materialen om zelf bier en wijn te maken en materialen voor uw wijngaard.
Ook verzorgen wij workshops om druivenstruiken te onderhouden.


Inloggen

gebruikersnaam:
wachtwoord:

Registreer

Wachtwoord vergeten?

Onze WijngaardNa de uitstekende oogst van 2011, hebben we inmiddels een aantal heerlijke en veelbelovende wijnen geproduceerd.
Van de Palatina is een heerlijke droge witte wijn gemaakt, deze wijn heeft lichte tint van muscat
Van de Muscat bleu is een rose gemaakt, Heerlijk fris bij een barbecue.
De regent, onze rode trots is nog niet gebotteld maar is nu al veel belovend, de smaak heeft iets van kersen en bramen en heeft een heerlijke afdronk, deze wijn gaan we kort op eiken leggen om hem wat meer body te geven.
Ondanks de klachten van vele over de slechte zomer van 2011, heeft 2011 vanwege een uitermate goed voor- en najaar een uitstekende oogst opgeleverd.


Niet alleen goed nieuws… De VB heeft ons teleurgesteld, in 2010 zag de VB er niet goed uit, de trossen rijpen niet goed af en bleek vorst gevoelig te zijn.
In 2011 was het nog erger en besloten is om de VB niet te oogsten en de VB te rooien.
Ook de Merlot en Bianca worden gerooid. De Merlot was een gok vanwege de vorst gevoeligheid, de strenge vorst in 2010 en 2011 hebben bijna alle Merlot planten kapot gevroren.
Van de Bianca hadden we enkele struiken staan, bijna allemaal als afscheiding enkele bij een pergola, de afscheiding moest weg en daarmee direct besloten om de rest er ook uit te halen.
Besloten is om ons te concentreren op 5 soorten in plaats van 8. De VB, Merlot en Bianca gaan er uit en worden vervangen door Johanniter, Solaris en Regent.
We hebben veel fouten gemaakt maar daardoor ook weer veel geleerd. We zijn duidelijk aan het “vallen en opstaan”.

Hoe het begon….

Ongeveer 10 jaar geleden kochten we ons eerste druivenplantje. Een Boskoop glorie, makkelijk te krijgen.
Al vrij snel werd het kleine plantje een enorme plant en er zaten wel lekker veel druiven aan, maar echt lekker waren ze niet, veel te zuur.
Tijdens de speurtocht hoe we deze struik nu moesten aanpakken kregen we veel (ook verkeerde) adviezen. Maar gelukkig herkende we de goede.
Na het volgen van een gedegen workshop “druiven snoeien” hebben we in de, inmiddels drie, druivenstruiken flink de snoeischaar gezet.
Het resultaat was al direct merkbaar.

Maar ja, wat zullen we eens met die druiven doen.

Met volle moed hebben we een wijnmakers starterskit aangeschaft. We hadden niet genoeg druiven. De druiven hadden een oechsle (=een maat om het suikergehalte uit te drukken) van 42°.
De eerste wijn was nu niet echt van een hoogstaande kwaliteit maar het lijkt zeker wel op wijn.
Na analyse blijkt onder andere het alcohol percentage veel te hoog te zijn en wel tussen de 17 en 18%
Dit zelfde jaar is tijdens de wintersnoei de plant nog steviger aangepakt. Dit had tot resultaat dat de druiven een oechsle 70°. We spreken nu over het jaar 2006

Het vervolg….

In 2007 kregen we de kans om net buiten Dodewaard huis een te kopen met 2500m3 grond, een buitenkans om echte hobby wijngaard te beginnen.
Wijngaard de Heuvel is geboren.


De eerste druiven op 3 mei 2008 aangeplant. Bij een heerlijk zonnetje zijn de 204 struiken samen met onze vriend Armand, mijn vader Jan en onze kinderen Alina en Eva aangeplant.

In het derde jaar zal de eerste volwaardige oogst plaats vinden. We moesten nog even wachten om de wijn te gaan maken en ...... belangrijker de wijn te proeven.

Maanden van voorbereiding zijn hier wel aan voor af gegaan.
Er moest besloten worden, welke soorten planten we aan, welke onderstam, hoe gaan de wijngaard aan leggen, noord-zuid of oost-west, wat moet de rij- en plantafstand worden en met welke materialen gaan de wijngaard opbouwen.

De soorten.

De keus viel op de volgende soorten voor rode en rose:
En voor de witte wijnen viel de keus op.
Elders op deze website worden de keuze nader verklaard en meer over het aan aanleggen, onderhouden van een wijngaard en de vinificatie verder toegelicht. Ga hiervoor naar het menu” alles over wijnbouw”

Links